Karies

Karies är en av världens vanligaste sjukdomar och även en väldigt gammal sådan. En sumerisk text från c:a 5000 f.Kr. beskriver en tandmask som orsaken till karies.

Men egentligen uppstår karies eller hål i tänderna genom syraattacker som orsakas av bakterier. Vi på Valands Tandvård ser det som ett rent nöje att få befria dig denna uråldriga åkomma.

Lider du av karies?

Ett litet kariesangrepp kan läka om förutsättningarna är de rätta. Blir det däremot större måste karies tas bort av en tandläkare och hålet måste lagas.

När tandläkaren gör en fyllning avlägsnas den sjuka, förstörda tandsubstansen och området görs rent så att det bara finns frisk tandsubstans kvar. Därefter fylls hålet med ett fyllningsmaterial, vanligen komposit (plast) eller glasjonomer. Även guld eller porslin kan användas. Förr var det vanligast med amalgam.

Om kariesangreppet är allvarligt kan tandläkaren behöva göra en rotfyllning eller i värsta fall dra ut tanden. Du får självfallet, om du vill, bedövning.

Förebygg karies!

Det är förstås bäst om du sköter dina tänder rätt så att du slipper hål. För att undvika karies är det bra om du avstår från småätande mellan måltiderna – till och med frukt kan skada tänderna. Slopa läsk, chips och godis! Borsta tänderna ordentligt två gånger dagligen med fluortandkräm. Använd tandtråd, mellanrumsborste eller tandstickor. Skölj med fluor, ät fluortabletter eller tugga fluortuggummi. Besök tandhygienisten någon gång per år.

Valands Tandvård

Vasagatan 60
411 37 Göteborg
Telefon: 031-13 24 47
Telefax: 031-13 24 57

Öppettider

Månd -Tors 08.00-16.30
Fredagar 08.00-15.00
(lunchstängt 12.00-12.30)