Tandlossning

Läran om tandlossningssjukdomar kallas parodontologi. Det finns flera tandlossningssjukdomar. De vanligaste är gingivit och parodontit.

Parodontit är en folksjukdom där cirka 40% av befolkningen har någon grad av parodontit och 15% har mer allvarlig parodontit.

Olika typer av tandlossningssjukdomar

Gingivit – tandköttsinflammation

Tandköttskanten blir röd, svullen och blöder lätt, tex vid tandborstning. Gingivit ger inga bestående skador och försvinner när de skadliga bakteriebeläggningarna avlägsnats.

Parodontit

Tandköttsinflammation som ger bestående skador på käkbenet och rothinnan (de fibrer som håller fast tanden i käkbenet). Vid lyckad behandling stoppas vidare nedbrytning av tandfäste och käkben.

Avancerad parodontit

Parodontiten har utvecklats under lång tid och tänderna blir lösa.

Behandling av tandlossningssjukdomar

Tandläkaren eller tandhygienisten gör tänderna rena genom att avlägsna bakteriebeläggningar (plack) och tandsten. Både sådant som syns och det som döljer sig innanför tandköttet. Detta är ofta tidskrävande och tekniskt svårt.

Om sjukdomen är långt framskriden, eller det finns mycket tandsten, måste man förbereda sig på omfattande behandling och en ofta livslång uppföljning.

I mer komplicerade fall samarbetar vi med specialistkliniken för tandlossning på Odontologiska institutionen vid Sahlgrenska akademin.

Valands Tandvård

Vasagatan 60
411 37 Göteborg
Telefon: 031-13 24 47
Telefax: 031-13 24 57

Öppettider

Månd -Tors 08.00-16.30
Fredagar 08.00-15.00
(lunchstängt 12.00-12.30)